Vaginalno vnetje

vaginalno vnetje

Vsaka ženska vsaj enkrat v življenju trpi zaradi vaginalnega vnetja. Čeprav ne gre za življenjsko ogrožajoča stanja, za ženske predstavljajo velik socialni in psihološki problem. Povezana so z visoko stopnjo tesnobe, slabšo spolnostjo in zmanjšanjem kakovosti življenja.

Vaginalno mikrobioto zdrave ženske sestavlja preko 250 različnih vrst bakterij, med katerimi so najbolj razširjeni in številčno prevladujoči laktobacili.

Laktobacili tvorijo biofilm in s tem nožnico ščitijo pred razrastom škodljivih mikroorganizmov. Izločajo tudi mlečno kislino, ki vzpostavlja ustreno kislost vaginalnega okolja. Kisel pH nožnice (pH 3,5–4,5) je eden od pokazateljev zdrave vaginalne mikrobiote.

V kislem imajo škodljivi mikroorganizmi manjšo možnost preživetja.

Vzroki za nastanek vaginalnega vnetja

vaginalna mikroflora

Do porušenja mikroflore nožnice lahko privedejo naslednji vzroki:

 • Različna hormonska nihanja (nosečnost, uporaba kontracepcijskih tablet, menstrualni cikel); 
 • neuravnotežena prehrana;
 • uporaba določenih zdravil (zlasti antibiotikov, glukokortikoidov);
 • oslabljen imunski sistem;
 • stres;
 • nepravilna izbira spodnjega perila in
 • prekomerno umivanje intimnih predelov.

Prav zaradi nihanja hormonov so vnetja najpogostejša v plodnem obdobju ženske. 

Večji del vaginalnih vnetij ni posledica okužbe nožnice s klicami od zunaj, temveč posledica neravnovesja različnih mikroorganizmov, ki naseljujejo vaginalno sluznico.

O neravnovesju vaginalne mikroflore govorimo, kadar se število laktobacilov zniža, razrastejo pa se glivice ali bakterije, ki so sicer lahko normalno prisotne v manjšem obsegu, posledično se lahko zviša tudi pH nožnice.

Znaki vaginalnega vnetja

 • Običajno je prvi znak vnetja spremenjen izcedek iz nožnice.
 • Vnetje lahko spremljata tudi srbenje in
 • pekoč občutek v nožnici,
 • pordelost in
 • oteklina zunanjega spolovila.

Zaradi vnetnih sprememb na sluznici so spolni odnosi lahko boleči, odvajanje urina pa pekoče.

Vaginalna vnetja najpogosteje povzročajo bakterije (bakterijska vaginoza) in glivice (vaginalne kandidoze).

vaginalno vnetje

Ti dve vrsti vnetja v večini primerov lahko ločimo po barvi, gostoti, količini in vonju vaginalnega izcedka.

Glivice ali bakterije?

Pri bakterijski vaginozi je izcedek pičel, gladek, bel ali siv ter izrazito neprijetnega vonja (po ribah).

Pri glivičnem vaginitisu pa sta vodilna simptoma srbenje nožnice in zunanjega spolovila ter obilnejši, bel, grudičast izcedek (videz skute).

bakterijska okužba nožnice-min

Bakterijska okužba nožnice

Glivična okužba nožnice

Glivična okužba nožnice

Kdaj k ginekologu?

Izcedek včasih nima značilnega videza in vonja; takrat je izbira ustreznega zdravljenja težavnejša in je priporočljiv obisk ginekologa.

Posvet z ginekologom je potreben tudi, če: ste noseči, če težave spremlja pogostejše odvajanje urina, če opazite izpuščaje na spolovilu ali če se pojavijo krvav izcedek neprijetnega vonja, vročina, bolečina v spodnjem delu trebuha ali v križu.

Glivična vnetja

Glivično vnetje najpogosteje povzročajo glive rodu Candida, med katerimi je najštevilčnejša Candida albicans, sledi ji Candida glabrata in številne druge.

Pri enostavnih oblikah oz. blagih simptomih lahko svetujemo samozdravljenje, kadar pa so simptomi izrazitejši, je potreben obisk ginekologa. Prav tako obisk pri zdravniku svetujemo nosečnicam, osebam, mlajšim od 18 let in kadar se vnetja ponavljajo oz. po 7 dneh samozdravljenja ni izboljšanja.

Za samozdravljenje so na voljo številni izdelki v obliki vaginalnih krem, gelov, globul in mil ter pen za umivanje.

Zdravila običajno vsebujejo protimikrobne učinkovine, ki zavirajo rast in razmnoževanje glivic.

Ostali izdelki, v večji meri registrirani kot medicinski pripomočki, vsebujejo prebiotike, probiotike ter snovi, ki uravnavajo pH nožnice.

Prav tako imamo na voljo tudi galenske izdelke, največkrat v obliki vaginalnih globul, ki vsebujejo boraks.

Na trgu je zdravilo z antimikotikom klotrimazolom (v obliki vaginalet in vaginalne kreme), antimikotikom fentikonazolom (vaginalna krema in vaginalne kapsule) in antiseptikom povidon jodidom (vaginalne globule).

Pri samozdravljenju glivičnih vnetij je pomembno, da zdravljenja ne prekinemo predčasno, saj se lahko vnetje hitreje ponovi.

Bakterijska vaginoza

Za bakterijsko vaginozo je značilen razrast endogenih bakterij, predvsem Gardnerella vaginalis ter drugih patogenih mikroorganizmov, na račun značilnega znižanja števila laktobacilov, kar ima za posledico zvišanje pH nad 4,5.

Zvišan pH nožnice in obilen, sivkast, tekoč izcedek, z neprijetnim vonjem po ribah med drugim ločita bakterijsko vaginozo od glivične. Ostali simptomi so podobni kot pri kandidozi.

Za zdravljenje bakterijske vaginoze je največkrat potreben obisk ginekologa, ki predpiše ustrezno antibiotično zdravljenje.

Lahko pa v lažjih primerih svetujemo samozdravljenje in v kolikor po 7 dneh ne pride do izboljšanja oz. se stanje že prej poslabšuje, pacientke napotimo k zdravniku.

Za samozdravljenje imamo na voljo vaginalne globule s povidon jodidom, ki je močan antiseptik in je indiciran za zdravljenje tako glivičnih kot tudi bakterijskih okužb.

Ostali izdelki delujejo predvsem tako, da uravnavajo oz. znižajo pH nožnice, ki je značilno povišan pri bakterijski vaginozi.

Za zvečanje števila laktobacilov so na trgu vaginalne kapsule, ki vsebujejo visoko koncentracijo določenih laktobacilov (različni sevi Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus reuteri).

Za vzdrževanje ravnovesja in preprečevanje ponovitev vnetij lahko vaginalni probiotik ponovno uporabimo kadarkoli po končani terapiji.

Suha nožnica kot vzrok vaginalnega vnetja

Po menopavzi se raven ženskega hormona estrogena zniža, kar lahko vodi do suhosti nožnične sluznice in vnetja (atrofični vaginitis).

Pogoste so pekoče bolečine nožnice, srbenje zunanjega spolovila in občutek neprijetnega pritiska.

Suha nožnična sluznica je bolj dovzetna za poškodbe ob spolnem odnosu.

Prizadeta so lahko tudi sečila, kar se kaže kot pogosti in neprijetno odvajanje urina.

zdravljenje vaginalnega vnetja

Suhost nožnice pa se lahko pojavi tudi pri ženskah, ki dojijo ali imajo sladkorno bolezen, lahko nastane kot posledica uporabe kontracepcijskih tablet, uživanja antidepresivov ali pri terapijah z obsevanjem nožničnega predela.

Kako lahko preprečite ponavljanje težav?

Ne pretiravajte s prhanjem, kopanjem, uporabo močnih ali odišavljenih mil in losijonov za umivanje. Higiena intimnega predela naj ne bo prepogosta, zadošča enkrat na dan, le izjemoma pogosteje, denimo med menstruacijo.

Posebno pozornost namenite pH vrednosti izdelkov za intimno higieno. 

Bistvena sta zdrav življenski slog in zgodnje prepoznavanje znakov vnetja.

Ob začetku težav si lahko pomagate sami; z uporabo ustreznega izdelka za nakisanje nožnice ali za celjenje in vlaženje nožnične sluznice, odvisno od simptomov.

Dodajanje laktobacilov neposredno v nožnico pa bo vzpostavilo ustrezno ravnovesje in preprečilo razrast škodljivih mikrobov.

Če odlašate, se stanje lahko toliko poslabša, bosta potrebna dolgotrajnejša terapija ali obisk pri ginekologu, ki vam bo verjetno predpisal antibiotik, antimikotik ali lokalno hormonsko terapijo.

Tudi v tem primeru pa je po terapiji pomembno dodati vaginalne laktobacile, saj bodo naselili osiromašeno nožnično sluznico, nakisali nožnično okolje in preprečili ponovitve vnetja.

Avtorica: Aleksandra Djuričić Maletić, mag.farm.