Splošni pogoji poslovanja

Splošno

Splošni pogoji »Spletne lekarne Lekarnica.com, Lekarna Vir« (v nadaljevanju spletna lekarna) so sestavljeni v skladu z:

 • Zakonom o zdravilih (ZZdr-2), 
 • Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot-UPB2), 
 • Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) in Splošne uredbe o varstvu podatkov, 
 • Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1), 
 • priporočila GZS ter 
 • mednarodnega kodeksa e-poslovanja.

S spletno lekarno upravlja Lekarna Vir, lekarniška dejavnost, d.o.o. (v nadaljevanju »upravitelj«), ki je hkrati tudi prodajalec.

Spletna lekarna je storitev, ki omogoča nakup zdravil, ki se izdajajo brez recepta, prehranskih dopolnil, prehrane, medicinskih pripomočkov, kozmetičnih in drugih lekarniških izdelkov na daljavo oziroma prek spletne strani www.lekarnica.com.

Splošni pogoji poslovanja opredeljujejo delovanje spletne lekarne, pravice uporabnikov in poslovne odnose med prodajalcem in kupcem (v nadaljevanju »uporabnik«). Uporabniki spletne lekarne so lahko fizične ali pravne osebe.

Uporabnik lahko opravi takoimenovani “hitri nakup brez registracije” v naši spletni trgovini Lekarnica.com. Pri tem ima enake pravice in ugodnosti kot obiskovalec, kateri se registrira v spletno lekarno. Obiskovalec, kateri se želi registrirati ob registraciji v spletno prodajalno, pridobi uporabniško ime ter geslo, ki ga izbere sam. Uporabniško ime in geslo uporabnika nedvoumno določata in povezujeta z izpolnjenimi podatki. Splošni pogoji poslovanja obravnavajo delovanje spletne lekarne Lekarnica.com, pravice uporabnika ter poslovni odnos med ponudnikom in kupcem.

Lekarna si pridržuje pravico do spremembe ali dopolnitve splošnih pogojev. V kolikor ni drugače določeno, začnejo spremenjeni splošni pogoji veljati z dnem objave na spletni strani www.lekarnica.com.

Dostopnost informacij

Upravitelj se zavezuje, da bo uporabniku vselej zagotovil informacije o:

 1. identiteti prodajalca – ime družbe, sedež, registrsko oziroma matično številko,
 2. kontaktnih podatkih, ki uporabniku omogočajo hitro in učinkovito komunikacijo (e-pošta in telefon),
 3. bistvenih značilnostih blaga in storitev vključno s poprodajnimi storitvami in garancijami,
 4. dostopnosti blaga ali storitev v spletni lekarni, ki naj bi bili dostopni v razumljivem roku; o dobavljivosti in roku dobave je uporabnik vsakokrat obveščen po elektronski pošti,
 5. pogojih dostave izdelkov ali izvedbe storitve in sicer najmanj o možnih načinih, krajih in rokih dostave,
 6. vseh cenah ki so jasno in nedvoumno določene s prikazom strukture cene – neto cena izdelka ali storitve, davek na dodano vrednost in stroški dostave,
 7. načinih plačila,
 8. veljavnosti ponudbe,
 9. rokih, v katerem je še možno odstopiti od pogodbe in pogojih za odstop ter morebitnih stroških vračila blaga,
 10. postopkih reklamacij in pritožb.

Naročilo

Prek spletne strani www.lekarnica.com je mogoče naročiti izdelke le za območje Republike Slovenije.

Naročilo postane veljavno in nepreklicno, ko ga kupec odda. Takoj zatem prejme elektronsko obvestilo ponudnika o uspešni oddaji naročila. To obvestilo ni potrdilo, da je izdelek na zalogi ali da se je odprema začela.

Naročeni izdelki se obračunajo po cenah, ki so objavljene na spletni strani www.lekarnica.com v trenutku oddaje naročila. Vse cene vsebujejo DDV. Znesek poštnine in morebitne kupnine (če se uporabnik odloči za način plačila po povzetju) ni vštet v ceno izdelkov in se obračuna v košarici.

Če izdelka ni na zalogi, bomo o tem kupca obvestili v roku 1 delovnega dne po oddanem naročilu in mu povrnili morebitne stroške, ki so že nastali iz tega naslova.

V skladu s prvim odstavkom 60. člena Pravilnika o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini (Uradni list RS, št. 86/2008) je največja možna naročena količina zdravila brez recepta, katerega izdaja ni dovoljena na podlagi samopostrežne izbire, tri pakiranja z najmanjšim številom enot oziroma eno pakiranje z večjim številom enot.

Oddano naročilo predstavlja kupoprodajno pogodbo med lekarno in kupcem v trenutku potrditve naročila s strani lekarne, ki je v elektronski obliki varno shranjena na strežniku lekarne.

Z izvedbo naročila kupec potrjuje, da je bil seznanjen s splošnimi pogoji in da je bil nanje izrecno opozorjen.

Pridržujemo si pravico do napak na spletni strani www.lekarnica.com, o čemer bomo kupca obvestili v roku 24 ur in mu povrnili morebitne nastale stroške.

Možnost nakupovanja za fizične osebe

Možnost nakupa za fizične osebe je možen na dva načina:

 • z registracijo uporabnika,
 • vsakokratnim nakupom brez registracije.

S klikom »Dodaj v košarico« uporabnik zagotavlja:

 • da je starejši od 18 let,
 • da mu ni odvzeta poslovna sposobnost.

Možnost nakupovanja za pravne osebe

Nakupovanje v spletni lekarni za pravne osebe prodajalec in kupec dogovorita s pogodbo, kjer opredelita posebne pogoje poslovanja, kot na primer:

 • način plačila – z gotovino ob prevzemu (veljajo zakonske omejitve gotovinskega plačevanja), nakazilom na račun prodajalca po ponudbi oziroma predračunu, odloženo plačilo za pravne osebe z ustrezno boniteto;
 • odstop od pogodbe in
 • vračilo izdelkov.

Izdelki in cene

Cene v spletni lekarni so predstavljene kot spletne cene. Spletna cena je cena, ki velja za nakup preko spleta v okviru ponujenih možnosti plačila.

Cene ne vsebujejo stroškov poštnine in/ali morebitne kupnine (če se uporabnik odloči za način plačila po povzetju) – stroška sta navedena v košarici oz. rubriki »Urejanje košarice«.

Posebne cene v spletni lekarni so označene. Te cene veljajo v trenutku oddaje naročila oziroma so veljavne tiste cene, kot so bile veljavne v času, ko je naročilo sprejeto v informacijski sistem upravitelja.

Vse cene v spletni lekarni so navedene v evrih in vsebujejo davek na dodano vrednost (DDV), razen pri izdelkih, kjer je to posebej ali drugače navedeno.

Zaradi narave poslovanja preko svetovnega spleta se ponudba spletne lekarne Lekarnica.com spreminja in ažurira hitro in pogosto. Kljub izjemnemu trudu pri zagotavljanju najbolj ažurnih in točnih podatkov ponudnik na spletni lekarni Lekarnica.com ni izključena možnost napačnega podatka o ceni ali dobavljivosti. V teh redkih primerih ali v primerih, ko se cena oziroma status dobavljivosti pri dobavitelju spremeni med samo obdelavo naročila, bo ponudnik kupcu omogočil odstop od nakupa oziroma mu ponudil najboljšo možnost rešitve situacije.

Pridržujemo si pravico do napak pri cenah na spletni strani www.lekarnica.com, o čemer bomo kupca obvestili v 24 urah od oddaje naročila in mu povrnili morebitne stroške, ki so že nastali iz tega naslova.

Naročeni izdelki bodo odpravljeni po prejetem plačilu razen v primeru plačila po povzetju.

Načini plačila

Upravitelj omogoča naslednje načine plačila:

 • gotovina ob osebnem prevzemu,
 • bančne kartice Visa in Mastercard
 • nakazilo na račun upravitelja spletne lekarne po ponudbi oziroma predračunu
 • plačilo po povzetju.

V primeru plačila po povzetju kupec plača stroške takšnega pošiljanja, ki so prikazani vedno, ko se odloči za to možnost.

Dostava

Naročeni izdelki, ki so na zalogi, bodo odposlani s Pošto Slovenije najkasneje v roku 3 delovnih dni od oddaje naročila. V primeru plačila po predračunu bodo izdelki poslani šele po prejemu plačila predračuna. Predračun je potrebno plačati v roku 3 delovnih dni, drugače se naročilo stornira. Če lekarna ne bo mogla izpolniti svoje obveznosti, ker blago ne bo na zalogi, bo o tem kupca obvestila na njegov elektronski naslov v roku 24 ur.

Stroški dostave niso vključeni v ceno izdelkov. Cenik* poštnine:

 • 4,00 € za vsa naročila do 20 €,
 • 2,90 € za vsa naročila od 20 € do 50 €,
 • brezplačna dostava velja za nakupe nad 50 €.

*POZOR: Zdravila brez recepta se ne upoštevajo pri izračunu za brezplačno oziroma ugodnejšo poštnino.

Pri plačilu po povzetju se zaračuna dodaten strošek vročanja in odkupnine (1 €).

Upravitelj si zaradi lastnosti nekaterih izdelkov pridržuje pravico, da jih ne pošilja po pošti. Takšni izdelki so posebej označeni in je njihov prevzem možen samo na prevzemnem mestu.

Izdelki bodo dostavljeni v ustrezni embalaži, ki bo zagotavljala zaupnost narave izdelka in preprečevala poškodbo naročenih izdelkov.

Dostava se izvrši na naslov, ki ga je kupec navedel ob naročilu. Če ob času dostave ni nikogar na naslovu, dostavljavec pusti obvestilo o prispeli pošiljki oz. o poskusu predaje blaga.

Če lekarna pravočasno odpravi naročene izdelke, ni odgovorna za prekoračen rok dostave pogodbenega izvajalca.

Reklamacije in vračilo naročenih izdelkov

Po 43.členu Zakona o varstvu potrošnikov je blago, ki se prodaja v spletnih lekarnah, takšne narave, da ga ni mogoče vrniti ali zamenjati.

V primeru napake s strani ponudnika pri dobavi izdelkov kupcu lahko slednji glede tega kljub temu kontaktira ponudnika, ki bo primer v najkrajšem možnem času rešil v dobro kupca. Kontakt s ponudnikom je v takšnih primerih ključen za uspešno razrešitev nastale situacije.

Tudi v primeru, če se dostavljeni izdelki razlikujejo od naročenih izdelkov (dostava napačnih izdelkov), kupec ali potrošnik kontaktira ponudnika preko enega od objavljenih kontaktov ter v skladu z dogovorom vrne dostavljene izdelke, katere bo ponudnik brezplačno nadomestil z ustreznimi. Ponudnik krije tudi stroške vračila prvotno dostavljenih izdelkov. Prvotno dostavljeni izdelki se lahko vrnejo samo v neodprti in nepoškodovani embalaži.

V primeru da dostavljeni izdelki ne ustrezajo lastnostim oziroma specifikacijam naročenih izdelkov (dostava izdelkov z napako), mora kupec o tem obvestiti Lekarno Vir, Lekarnica.com v osmih dneh od datuma prejema izdelka. Če napake z običajnim pregledom pri prevzemu ni bilo mogoče opaziti (skrita napaka), mora kupec obvestiti o njej Lekarno Vir, Lekarnica.com v osmih dneh od dneva, ko je napako opazil, sicer izgubi to pravico. Lekarnica.com ne odgovarja za napake, ki se pokažejo potem, ko preteče šest mesecev, odkar je bil izdelek izročen.
Lekarnica.com ne odgovarja za morebitne neopazne napake v vsebnosti originalno zaprtega proizvoda.

Potrošnik oziroma kupec mora v obvestilu o napaki natančneje opisati napako in Lekarni Vir, Lekarnica.com omogočiti, da stvar pregleda.

Potrošnik ali kupec, ki je ponudnika pravočasno in pravilno obvestil o napaki, ima pravico od ponudnika zahtevati, da odpravi napako na izdelku ali vrne del plačanega zneska v sorazmerju z napako ali izdelek z napako zamenja z novim brezhibnim izdelkom ali vrne plačani znesek.

V primeru nedobavljivosti že plačanega izdelka ali v primeru iz prejšnjega odstavka, lahko potrošnik ali kupec porabi znesek za prihodnji nakup v spletni trgovini kot registriran uporabnik.

Če je ob prevzemu pošiljke opazno, da je artikel ali paket fizično poškodovan, v njem manjka vsebina ali kaže znake odprtja, mora kupec sprožiti postopek reklamacije pri ponudniku poštnih storitev, ki je pošiljko dostavil. Takšen paket je potrebno osebno predati ponudniku poštnih storitev, ki je pošiljko dostavil, v enakem stanju kot ob prevzemu, uslužbenec ponudnika poštnih storitev pa bo izpolnil Zapisnik o poškodovani pošiljki. Skupaj s ponudnikom poštnih storitev bomo poskrbeli, da bo reklamacija rešena v najkrajšem možnem času.

Garancija

Izdelki imajo garancijo, če je tako navedeno na garancijskem listu ali na računu. Garancija je veljavna ob upoštevanju navodil na garancijskem listu ter ob predložitvi računa. Garancijski roki so navedeni na garancijskih listih ali na računu.

Informacija o garanciji je navedena tudi na strani s predstavitvijo izdelka. Če informacije o garanciji ni, izdelek nima garancije ali pa podatek v tem trenutku ni znan. V slednjem primeru lahko kupec kontaktira upravitelja, ki bo zagotovil ažurno informacijo.

Prevzemna mesta

Upravitelj omogoča osebni prevzem naročenega blaga na prevzemnih mestih:

 • Lekarna Vir, Čufarjeva ulica 23, Vir, 1230 Domžale

Osebni prevzem je možen v Lekarni Vir, v okviru delovnega časa lekarne:

 • od ponedeljka do petka od 7.45 do 19.15 
 • ob sobotah od 7.45 do 12.15. ure

V primeru osebnega prevzema ni stroškov, povezanih z dostavo izdelkov.

Odgovornost

Lekarnica.com ni odgovorna za posledice uporabe zdravil in ostalih izdelkov, kupljenih preko spletne lekarne Lekarnica.com, ki nastanejo zaradi uporabe, ki ni v skladu z navodili za uporabo teh zdravil in ostalih izdelkov. Vsi podatki na spletnih straneh Lekarnica.com so uporabni zgolj kot vir splošnih informacij in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. V zvezi s svojim zdravstvenim stanjem oziroma boleznijo se obvezno obrnite na osebnega zdravnika ali farmacevta.

Za zdravila brez recepta velja opozorilo:

 • Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Za prehranska dopolnila velja opozorilo:

 • Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Lekarna ne odgovarja za motnje v poteku storitve, ki so posledica ravnanja uporabnika (npr. računalnik, okužen z virusi) ali ponudnikove poti oz. infrastrukture, ki jo uporablja storitev www.lekarnica.com (npr. izpad delovanja medmrežja).

Omejitve odgovornosti

Upravitelj se po svojih najboljših močeh trudi zagotoviti ažurnost in pravilnost podatkov v spletni lekarni. Kljub temu se lahko lastnosti izdelkov, zaloge, rok dobave ali cena spremenijo tako hitro, da upravitelj ne uspe posodobiti podatkov v spletni lekarni. V takem primeru bo upravitelj uporabnika obvestil o spremembah in mu omogočil odstop od naročila ali zamenjavo naročenega artikla.

Upravitelj ne odgovarja za vsebino mnenj o izdelkih, ki jih napišejo uporabniki. Upravitelj lahko odstrani tista, ki vsebujejo očitne neresnice, so zavajajoča ali žaljiva. Upravitelj ne odgovarja za informacije v mnenjih in se omejuje od kakršnekoli odgovornosti, ki izvira iz zapisanih mnenj.

Upravitelj ima možnost odstopa od pogodbe le, če se ugotovi očitna napaka. Očitna napaka je po Obligacijskem zakoniku opredeljena kot bistveno odstopanje lastnosti izdelka in vse zmote, ki se po običajih v trgovini ali po namenu strank štejejo za odločilne ter jih upravitelj v primeru vedenja ne bi potrdil oziroma sklenil kupoprodajne pogodbe. V to so vključene tudi očitne napake v ceni.

Upravitelj si pridržuje pravico, da spremeni splošne pogoje poslovanja. Spremembe splošnih pogojev poslovanja veljajo z dnem objave v spletni lekarni.

Pritožbe in spori

Upravitelj spoštuje pravice potrošnikov in posluje v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov. Upravitelj spletne lekarne po najboljših močeh skrbi za zadovoljstvo uporabnikov, a se ne more popolnoma izogniti njihovemu nezadovoljstvu, ki se najpogosteje pokaže v obliki pritožbe ali reklamacije.

V teh primerih uporabnik posreduje pritožbo telefonsko na številko +386 41 441 484 ali na elektronski naslov [email protected].

Vse spore si bo upravitelj prizadeval reševati sporazumno brez izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov.

Izdaja računa

Upravitelj uporabniku – kupcu izda račun, ki ga kupec prejme v fizični obliki skupaj z naročenimi izdelki.


Domžale, julij 2021

 

 

Kontaktni podatki

Ministrstvo za zdravje

Štefanova ulica 5, 1000 Ljubljana

telefon: 01 478 60 01
e-pošta: [email protected]